Cięcie strumieniem wody i uwarunkowania techniczne tej metody
Cięcie strumieniem wody to technologia uznawana za tą niekonwencjonalną. Proces ten odbywa się z zastosowaniem sprężonego ciśnienia wody, która przepuszczana jest przez duszę, pod bardzo wysokim ciśnieniem. Co jeszcze warto wiedzieć o cięciu wodą?
Cięcie strumieniem wody a materiały poddawane tej metodzie obróbki
Cięcie strumieniem wody wykorzystuje się do cięcia materiałów miękkich, nie tylko metali. To właśnie wszechstronność ze względu na rodzaje ciętego materiału, daje jej dużą przewagę, w porównaniu do innych metod. Do materiałów, które można poddać obróbce tą metodą, zalicza się:
- tworzywa sztuczne,
- karton,
- skóra,
- guma,
- dywan,
- drewno.
Jeśli chodzi o cięcie twardszych materiałów, takich jak metale, szkło czy ceramika, to wykorzystuje się dodatek do strumienia wody – garnet. Możliwa jest wówczas obróbka aluminium, mosiądzu, miedzi, stali, tytanu, gumy, ceramiki, szkła czy włókien szklanych. Czy jest garnet? Posiada postać proszku, najczęściej z krzemionki lub granatu. Na jej jakość wpływają takie czynniki jak: czystość ścierniwa, ilość płukań oraz ziarnistość.
Cięcie wodą – parametry
Do podstawowych parametrów cięcia wodą zaliczymy: prędkość cięcia, ciśnienie wody, wydajność podawania proszku, rodzaj i ziarnistość proszku, odległość dyszy od przedmiotu, jak również geometria dyszy. Prędkość cięcia zależna jest od ciśnienia wody. Ziarna przyczyniają się do powstania miejscowej deformacji podczas kontaktu z powierzchnią oraz powstanie małych wiórów, które usuwane są razem z wodą, z miejsca obróbki.
Zalety cięcia wodą
Uniwersalność, jeśli chodzi o rodzaj obrabianego materiału, to nie jedyna zaleta tej metody. Zaliczamy do nich również:
- dużą dokładność cięcia,
- dobrą jakość obrabianego materiału,
- brak zmiany struktury materiału, ze względu na wysoką temperaturę.
To główne zalety, ze względu na które przedsiębiorcy decydują się na zakup specjalistycznej maszyny, zwanej WaterJet. Wadą tej metody jest duże zużycie wody oraz konieczność wymiany dyszy.